Corona and Food‒Information

The Leibniz-LSB@TUM has compiled links on the topic of "Corona and food" from reliable sources. If you have any questions, please do not hesitate to contact us at the e-mail address: g.olias.leibniz-lsb(at)tum.de.

FAQ of the Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR)

Can the new type of coronavirus be transmitted via food and objects?

Updated BfR FAQ dated 17 March 2020

After the outbreak of the respiratory tract disorder COVID-19 caused by an infection with the new type of coronavirus (SARS-CoV-2), and the subsequent epidemic in various regions of China, the virus is now also spreading in Germany and Europe. Disconcerted consumers have asked the German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) whether the virus can also be transmitted to humans via food and imported products such as children’s toys, mobile telephones, articles such as door handles, tools, etc., as well as dishes and cutlery. Against this background, the BfR has summarised the most important questions and answers on the topic.

Read more: https://www.bfr.bund.de/en/can_the_new_type_of_coronavirus_be_transmitted_via_food_and_objects_-244090.html

Questions and answers as PDF | 66.6 KB

Vorratskalkulator des Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL)

Mit dem Vorratskalkulator können Sie Ihren persönlichen Vorrat für 1 - 28 Tage berechnen. Geben Sie dazu die Anzahl der Mitglieder Ihres Haushaltes in die auf der Webseite des BMEL zu findende Tabelle ein, wählen den gewünschten Zeitraum aus und klicken Sie dann auf "Berechnen": ernaehrungsvorsorge.de/private-vorsorge/notvorrat/vorratskalkulator/

Empfehlungen des Bundeszentrums für Ernährung (BZfE)

Wie die Vorräte möglichst lange halten: Lebensmittel richtig lagern

(BZfE) – Derzeit kaufen viele Menschen Lebensmittel in großen Mengen auf Vorrat, obwohl der Nachschub in den Lebensmittelgeschäften gesichert ist. Teilweise leere Pasta-Regale sind lediglich der Logistik geschuldet, die die plötzliche Nachfrage auslöst. Von Lebensmittelknappheit kann also keine Rede sein. Wer aber nun viel gekauft hat, sollte die Lebensmittel auch verbrauchen, denn keiner will sie ja am Ende wegwerfen.

Damit auf die gekauften Lebensmittel über längere Zeit frisch und genießbar bleiben und nicht vorzeitig verderben, ist auf richtige Lagerung zu achten. Dabei hat jedes Lebensmittel unterschiedliche Anforderungen an seinen optimalen Lagerort. Das gilt natürlich nicht nur in diesen besonderen Zeiten, sondern immer.

Wie Lebensmittel richtig verpackt und gelagert werden, darüber informiert das Bundeszentrum für Ernährung: https://www.bzfe.de/inhalt/wie-die-vorraete-moeglichst-lange-halten-35305.html

European Food Safety Authority (EFSA)

Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route

EFSA is closely monitoring the situation regarding the outbreak of coronavirus disease (COVID-19) that is affecting a large number of countries across the globe. There is currently no evidence that food is a likely source or route of transmission of the virus. www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route